home | diagnostic si terapie | media | cazuistica | Mircea Iorga
biorezonanta magnetica | articole | dieta pentru slabit
CALCULATOR VARSTA REALA

Curs practic de bioterapie - fragment

Capitolul 18

MANIPURA
chakra a treia

Alte denumiri: chakra plexului solar.
Localizare: Manipura, sau chakra plexului solar este situata dupa cum spune numele, in dreptul plexului solar. Ca si Svadhisthana are doua deschideri: una anterioara si una posterioara. In limba sanscrita "Manipura" inseamna "giuvaerul stralucitor". Aceasta este Poarta Soarelui.
Culoarea: galben pana la nuante de auriu.
Elementul corespondent: focul.
Principiul de baza: putere, vointa, formarea existentei.
Functia in cadrul simturilor: vazul.
Nr. de vortexuri: 10.
Simbolul: floarea de lotus cu zece petale.
Responsabilitatea organica: mijlocul, cavitatea abdominala, sistemul digestiv, stomacul, splina, ficatul, colecistul, sistemul neuro-vegetativ.
Disfunctii: ulcer, diabet, hipoglicemie, tulburari digestive cum ar fi bulimia sau anorexia.
Glanda asociata: pancreasul. Acesta joaca un rol deosebit de important în prelucrarea si digestia alimentelor; produce hormonul numit insulina, iar acesta asigura pastrarea nivelului de glucide din sange. De asemenea, enzimele secretate de pancreas sunt foarte importante in metabolizarea proteinelor si lipidelor.


Asocieri astrologice:

Leu - Soare: caldura, forta, dorinta de a i se recunoaste meritele, pozitie autoritara.
Sagetator - Jupiter: confirmarea experientelor vietii, marirea si raspandirea, insumarea, capacitatea mentala, intelegerea intregului.
Fecioara - Mercur: capacitate analitica, clasificare, ajutor altruist.
Marte: energie, activitate, capacitate decizionala, realizarea personalitatii.


Functionarea si responsabilitatile
celei de-a treia chakre:

Avand focul ca element natural asociat, i se vor atribui capacitatile acestuia: lumina, energia si activitatea; iar pe plan spiritual iluminarea.
Partea anterioara a chakrei. Plexul solar: pentru noi soarele interior, este centrul de forta al organismului. Prin el primim energia solara, care alimenteaza corpul mental, corpul emotional si corpul eteric prin intermediul caruia energizeaza si corpul fizic, imprumutandu-i forta vitala. Prin intermediul Manipurei intram in legatura activa cu lumea inconjuratoare si iradiem energie vitala si emotionala catre cei din jur. Acest centru energetic influenteaza legaturile interumane simpatia sau antipatia resimtite fata de anumite persoane si confera capacitatea de a crea legaturi cu acestea. Astfel cand oamenii intemeiaza o legatura de orice fel, din partea anterioara a Manipurei chakra a fiecaruia dintre ei cresc 'fire' sau cordoane energetice care intretin aceasta legatura. Nu degeaba o relatie interumana mai este numita si legatura. Cu cat aceasta legatura este mai stransa cu atat cordonul va fi mai puternic, compus din mai multe fire. Cand o astfel de relatie ajunge la sfarsit, firele se desfac sau se rup.


Partea posterioara a Manipurei chakra, aflata in dreptul muschiului diafragm in partea opusa plexului solar, este in legatura cu intentia de sanatate fizica, trupeasca pe care o are fiecare dintre noi. Acest centru este deschis atunci când persoana considera sanatatea ca pe un lucru important si doreste pastrarea ei.

Acesta este centrul energetic al vindecarii si este in legatura cu vindecarea spirituala.

Manipura posterior, este si un centru de vointa, ceva mai mic decat celelalte centre de vointa, cu exceptia oamenilor dotati cu (sau antrenati pentru) capacitatea de vindecator, la care în mod exceptional acesta este un centru energetic mare si dezvoltat. Cele doua parti anterioara si posterioara ale chakrei sunt in stransa legatura una cu cealalta, ceea ce inseamna ca daca una este deschisa si activa, atunci va fi si cealalta.
Daca Manipura (anterior si posterior) este deschisa si activa, atunci omul isi cunoaste locul în univers si accepta faptul ca se potriveste perfect in universalitatea lumii, la fel cum se potriveste un fir de iarba, o furnica sau o stea, iar aceasta intelegere se manifesta in plan fizic prin gradul de sanatate al omului. Pentru un nivel mai inalt al sanatatii (mental, emotional, spiritual) este necesara deschiderea si echilibrul mai multor centri energetici.


Functionarea armonica:

Daca cea de-a treia chakra ne este deschisa si functioneaza armonic, atunci avem pacea interioara, suntem impacati cu noi insine si cu viata. Suntem capabili sa ne gasim locul in lume, sa fim acceptati si respectati, si sa respectam simtamintele si calitatile celor din jurul nostru.
Suntem in posesia acelei insusiri naturale cu ajutorul careia acceptam sentimentele, dorintele, revelatiile, le recunoastem rolul necesar in evolutia noastra, le vedem in "lumina corecta" si astfel le putem asimila personalitatii noastre, iar acest proces conduce la desavarsirea fiintei noastre.
Actiunile noastre se armonizeaza spontan cu legile naturii, legi care guverneaza si universul si omul. Orice vom face, serveste dezvoltarii noastre si contribuie la implinirea si bunastarea noastra si a semenilor nostri. Suntem plini de lumina si putere. Lumina inconjoara si corpul nostru, ne apara de radiatia negativa a lumii inconjuratoare, dar în acelasi timp iradiaza si in afara noastra.
Daca ne este deschis si al treilea ochi si chakra coroanei (Vishudha si Sahasrara chakra), realizam ca in lume orice lumina are o vibratie aparte. Dorintele ni se realizeaza spontan din moment ce avem o legatura puternica cu vibratia a tot ce ne inconjoara, astfel incat atragem magnetic obiectul dorintei noastre.
Vom ajunge astfel sa recunoastem ca implinirea este un drept nascut odata cu noi si o mostenire divina.


Functionarea disarmonica

Daca cea de-a treia chakra functioneaza unilateral sau dezordonat, atunci dorim sa rezolvam toate problemele cu mintea, dorim sa pastram controlul continuu asupra lumii interioare dar si al celei exterioare. In aceasta situatie suntem manati de neliniste si nemultumire interioara. Cauza poate fi cautata in copilarie si adolescenta, cand ni s-a acordat mai putina importanta decat ar fi trebuit. Nu ni s-a dezvoltat corect simtul de autoapreciere a valorii personale astfel vom cauta reechilibrarea in lumea exterioara si multumirea care lipseste din interiorul nostru. Intre timp in noi s-a format o accentuata dorinta de actiune cu care incercam sa coplesim nemultumirea interna. In aceasta situatie ne lipseste cumpanirea si ne este greu sa ne eliberam.
Conceptia este ca din moment ce in viata totul poate fi dus pana la capat, adesea ajungem pana acolo ca ne inhibam sau cel putin incercam si tinem in frau toate simtamintele sau sentimentele neplacute. Urmarea acestui lucru este tocirea simturilor. Totusi din cand in cand emotii sugrumate strabat prin perdeaua de rezistenta si ne coplesesc. Atunci suntem incapabili sa le mai stapanim, ne iesim foarte usor din fire pentru ca supararile neprelucrate ies la suprafata sub forma unei iritari nervoase.
Va trebui sa recunoastem pana la urma ca agitatia pentru bogatie materiala nu duce niciodata la multumire.


Hipofunctionalitatea:

In cazul in care chakra a treia functioneaza sub nivelul optim, apar adesea depresiile, delasarea, devenim indispusi. Avem impresia ca implinirea dorintelor noastre se loveste continuu de obstacole.
Cauza acestui lucru este faptul ca in copilarie, in procesul de formare si dezvoltare a personalitatii au existat multiple obstacole. Ne-a fost teama sa nu pierdem increderea parintilor sau a tutorelui, de aceea ne-am negat sau retinut simtamintele a caror majoritate am absorbit-o si nu am stiut sa o prelucram. Aceste ramasite emotionale "fecale energetice", reduc puterea chakrei Manipura diminuand forta dorintelor, actiunii si spontaneitatii noastre.
In situatii dificile, simtim cum ni se strange stomacul si devenim atat de nervosi incat nu ne mai putem controla. "Cel mai bun lucru" este sa ne ferim de solicitarile noi, sa ne ascundem cu "capul în nisip". Situatiile neobisnuite ne umplu de teama si avem senzatia ca in asa zisa lupta pentru supravietuire ramanem in urma.


Posibilitati de purificare a chakrei a treia MANIPURA

Perceptia naturii:

Lumina solara corespunde puterii, caldurii plexului solar, chakrei a treia. Daca ne deschidem pentru a primi lumina si caldura soarelui, pentru a primi razele sale, vom primi odata cu acestea si puterea binefacatoare a soarelui in corpul nostru.


Terapie cromatica:

Functionarea chakrei a treia este activata de culoarea galbena, mai precis de galbenul solar. Culoarea galbena invioreaza functionarea sistemului nervos, activeaza gandirea si ajuta la formarea legaturilor interumane. Aceasta culoare ne umple de insufletire si bucurie, ne ajuta sa invingem oboseala interna cumulata. Daca ne simtim daramati, fara nici un chef, abatuti, culoarea galbena pura ne poate ajuta sa ne invioram. In afara de acestea, ajuta la "digestia" problemelor fizice si vindecarea traumelor sufletesti.
Nuanta de galben solar are efect calmant asupra deranjamentelor sufletesti. Intareste activitatea spirituala si ridica la suprafata intelepciunea, si nu numai cea dobandita din experienta.


Aromaterapie:

ROZMARIN: uleiul aromatic de rozmarin este recomandat in special in cazul hipofunctiei chakrei a treia. Are actiune de activare, creste pofta de actiune, ne ajuta sa ne invingem lenea. Deci si lenea are un leac si inca unul deosebit de simplu.
LAVANDA: uleiul de lavanda are efect de linistire, de relaxare asupra chakrei a treia hiperactivate. Iradierea sa blanda, calda ajuta la dizolvarea sentimentelor inchistate si la prelucrarea acestora.
BERGAMOTA: aroma proaspata cu iz de lamaie a uleiului prelucrat din fructele arborelui de bergamota ne umple de stralucire spirituala, activeaza energia vitala si creste increderea in sine.


Meloterapie:

Pentru activarea chakrei a treia trebuie sa folosim ritmurile rapide "de foc".
Armonia muzical instrumental-orchestrala este deosebit de indicata pentru echilibrarea chakrei plexului solar.
Pentru linistirea chakrei a treia, in cazul hiperactivitatii acesteia, se recomanda orice fel de muzica linistitoare, relaxanta.
VOCALA: chakrei plexului solar, Manipura, ii corespunde vocala "O" cu pronuntie deschisa cantata pe nota muzicala Mi. Vocala "O" avand o pronuntie deschisa va genera o miscare circulara cu orientare spre exterior. Ajuta la constructia personalitatii pornind de la unitatea interioara.
MANTRA: "RAM".


Terapia cu cristale:

TOPAZUL: de culoare aurie ne inunda cu energia si lumina calda a Soarelui. Ne daruieste constiinta, luciditate, vigilenta, clarviziune, bucurie si vioiciune. Ne elibereaza de senzatiile apastoare, de gandirea tulbure - ne ajuta sa invingem depresiile. Intareste si invioreaza tot corpul, are efect binefacator atat asupra prelucrarii trairii fizice cat si a celei spirituale.
OCHIUL DE TIGRU: aceasta gema de culoare galben - aurie pana la maro deschis - auriu, avand linii alternative in diferite nuante, cu un superb aspect catifelat, ajuta atat la dezvoltarea vederii interioare cat si a celei fizice. Mareste capacitatea de intelegere, purtatorul acestei geme isi va recunoaste mai rapid greselile si va sti sa actioneze in consecinta.
CITRINUL: este purtatorul unei stari generale de bine, confort, siguranta, protectie, vioiciune si caldura. La nivel fizic accelereaza eliminarea toxinelor si prelucrarea acestora, ajuta la rezolvarea problemelor digestive si are efect binefacator in cazul bolnavilor de diabet. Activeaza functionarea sistemului nervos si circulatia sanguina.
In afara de acestea ne ajuta la prelucrarea si integrarea in personalitatea noastra a revelatiei spirituale, la implantarea in viata de zi cu zi a impresiilor si trairilor spirituale. Ne imprumuta sentimentul implinirii interioare si exterioare, ne sprijina in realizarea telurilor noastre.
CHILIMBARUL: transparent sau mat, de la galben deschis la brun, rosu, sau aproape incolor, iradiaza caldura si siguranta. Puterea emanata din interiorul sau ne ghideaza pe drumul luminii pure si a celor mai intense bucurii. Ne ajuta sa vedem in interiorul nostru si ne ofera ghidul implinirii in viata. Astfel poate deveni "consilierul" nostru.
In plan fizic purifica organismul, intareste ficatul, regularizeaza digestia si gospodarirea hormonala.


Tip de yoga:

KARMA YOGA. In Karma Yoga telul este dezvoltarea dezinteresarii, a detasarii, eliberarea de orice forma de egoism, ceea ce inseamna sa nu ne gandim la rezultatul actiunilor noastre. Astfel practicantul de Karma Yoga se deschide in fata vointei divine, iar actiunile sale le subordoneaza puterii divine care îl va conduce spre desavarsire, putere care oglindeste vointa lui Dumnezeu in natura.

 
 

home | diagnostic si terapie | media | cazuistica | Mircea Iorga
biorezonanta magnetica | articole | dieta pentru slabit

Copyright 2005 - BIOMEDICA